Weekblad Dongen 3 juni

Fotoclub Dongen online……

De afgelopen weken lieten we enkele drieluiken zien, maar deze keer weer eens een enkelvoudige zwart-wit foto en wel van Cor Bels. Het is een al wat oudere opname, nog gemaakt met een fotocamera en filmrolletje: een analoge opname dus. Zeg maar “een foto uit de oude doos”.

De foto is ooit gemaakt op een festival ter gelegenheid van Koninginnedag/nacht in Den Haag. De band “Red Devils” trad daar toen op en de fotograaf heeft geprobeerd een impressie hiervan weer te geven. Hij is daar zeker in geslaagd.

Oorspronkelijk was het een opname in kleur, dus met een kleuren-negatief. In dit geval heeft Cor dit negatief ingescand en vervolgens met de hulp van een computer bewerkt, zoals het omzetten naar zwart-wit.

De mogelijkheden om foto’s te bewerken zijn enorm. De donkere kamer (DOKA) heeft plaats gemaakt voor de computer. Dit heeft vele voordelen ten opzichte van het oude vertrouwde dokawerk, hoewel de echte fotoamateur dit zeker niet zal beamen.

De foto straalt een bepaalde sfeer uit, welke je alleen maar tegenkomt bij festivals en popconcerten. De bandleden staan er beiden niet helemaal op, maar dat is wellicht ook de kracht van deze foto. Het gaat om de instrumenten (gitaar en mondharmonica), hun handen en de gezichten. Deze elementen worden ingesloten in een soort driehoek, welke gevormd wordt door de gitaar en de achtergrond met de sponsornaam SAMSON. Beide muzikanten zijn niet duidelijk herkenbaar en dat maakt het ook krachtiger. De sigaret en de rookwalm zijn essentiële onderdelen in deze foto.

Vanwege de coronamaatregelen laten festivals nog op zich wachten, maar wellicht kunnen we over enkele weken bij het eerste festival terecht. We kunnen dan ”gewapend met fotocamera” er op uit.

Cor, bedankt voor je foto en we hopen nog vele fraaie foto’s van je te kunnen zien.

Mocht je meer weten over fotoclub Dongen? Neem contact op met Henk van Roode (06-22153031) of stuur een mailtje: henkvanroode@ziggo.nl