Weekblad Dongen 2021 augustus 19

Fotoclub Dongen online……(foto van Maja Becker)

We zitten nu ongeveer halverwege de zomervakantie. Over een paar weken beginnen de scholen al weer, dus moeten we er nog even van genieten. De meeste leden van onze fotoclub blijven in die drukke zomerperiode lekker thuis en gaan of in het voorseizoen weg of wachten totdat de grootste drukte voorbij is, dus in september/oktober.

Deze periodes zijn ook uitstekend om te fotograferen, omdat je dan overdag minder last hebt van een ietwat te felle zon. Men zegt dan vaak dat het licht “te hard” is. Mooie momenten vind je bij een laagstaande zon in het voor- of najaar, maar ook in de zomer als de zon net opgekomen is. Of je wacht tot het einde van de dag voordat de zon ondergaat. Als je geluk hebt zie je in een bos de zonnestralen schitteren. Deze worden ook wel zonnenharpen genoemd.

Op de foto van Maja zijn ze helaas niet te zien, maar ze heeft wel een sfeervol bospaadje vastgelegd. Je wordt door dat paadje het bos in gezogen en verdwijnt daarna. Het begin van dit pad is fotobreed en wordt gaandeweg smaller. Enerzijds geeft de lichtinval de weg aan, maar anderzijds bepalen ook de bomen de route.

Normaal zie je het in kleur of (na bewerking) in zwart-wit, maar deze keer heeft ze er een andere draai aan gegeven: een zgn. “retrobewerking”. Hierdoor creëer je een beeld uit lang vervlogen tijden; terug naar de jaren 50!? De kleuren zijn uit de foto verdwenen alsmede ook de grijstinten. De bruintonen worden ook wel sepiatonen genoemd. De aparte omlijsting versterkt ook nog eens het nostalgisch gevoel.

Dit soort effecten krijg je doorgaans niet bij de opname, maar “verzin” je later in de nabewerking. Hiervoor zijn verschillende programma’s in omloop en je kunt naar hartenlust oneindig lang experimenteren: foto’s ‘mooier” maken, foto’s combineren, foto’s omzetten naar andere tinten enz. Dus mocht er een lange en hevige regenachtige dag zijn in je zomervakantie, je hoeft je beslist niet te vervelen!

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl

Start een gesprek