Weekblad Dongen 20 mei

Fotoclub Dongen online…

Hier zijn we weer met een andere foto en een ander verhaal. De vorige keer hebben we aangegeven, dat we blij zijn met het aantal dames in onze vereniging. Ik heb in dat artikeltje ook proberen aan te geven dat zij vaak een andere kijk op een foto hebben.

Deze keer presenteren we dan ook een foto van een van onze vrouwelijke clubleden, namelijk Corry van der Rijken. Zij is al vanaf 2014 actief lid en fotografeert in principe alles wat haar interesseert en op haar pad komt. Haar fotografische onderwerpen zijn dan ook behoorlijk gevarieerd. Het kunnen natuuropnames zijn, reisimpressies, fragmenten uit musea of iets van haar familie. Tijdens de laatste inlevering zagen we een heel fraai portret van een kleinkind in kleur met als titel “Claire obscure”. Een prachtig sfeervolle opname gemaakt bij kaarslicht. Om begrijpelijke redenen zullen we deze foto niet publiceren, maar we laten ter compensatie een 3-luik van haar zien. Deze serie omvat een moment in de bouw van enkele appartementen in de voormalige St. Josephpastorie in ons eigen Dongen. Wellicht is dit voor ingewijden meteen herkenbaar (en zeker voor Corry!) en anders zou je er eens ter plekke moeten gaan kijken. Het ziet er prachtig uit, maar dit terzijde.

Dit 3-luik is zeer apart; het zijn geen doorsnee foto’s van dit gebouw, maar het is een grafische weergave ervan. Hierdoor krijg je een hoog contrast in de foto; dat is een weergave in allee echt diep zwart en wit. Alle grijstinten zijn afwezig, waardoor het lijnenspel nog beter tot uiting komt. Qua compositie zijn het drie verschillende foto’s: in de linker foto en ook in de middelste foto is het onderwerp nagenoeg beeldvullend, terwijl de rechter foto juist heel “leeg” is. De basis is aanwezig, maar er is een groot zwart gedeelte. Hierin is het lijnenspel minder dominant.

Hoewel je dit 3-luik als geheel moet zien, neig je vaak toch naar “de beste foto” van deze drie opnames. Welke dat is, laat ik lekker aan jou over.

Ik wil Corry bedanken voor dit fraaie 3-luik van een herkenbaar Dongens gebouw.