Weekblad Dongen 15 juli 2021

Fotoclub Dongen online……(foto van Henk van Roode )

Deze keer presenteren we weer eens een zwart-wit foto en wel van Henk van Roode. De foto is gemaakt in een museum, waarbij de fotograaf getriggerd werd door enkele vormen: de witte trap onder in beeld, de zwarte vlakken op de vloer en uiteraard de persoon leunend tegen de trap. Het beeld is oorspronkelijk veel groter, maar de maker heeft bewust gekozen voor een andere uitsnede. In dit geval zelfs een vierkant formaat, hetgeen het beeld mijns inziens alleen maar versterkt.

Binnen het zwarte deel zijn nog enkele objecten te zien waardoor dit vlak enigszins doorbroken wordt.

De maker van deze foto probeert tijdens de opname al zoveel mogelijk rekening te houden met de compositie, de vlakverdeling. Hoe breng ik het onderwerp zo goed mogelijk in beeld, rekening houdend met allerlei “storende”” elementen. Zijn er invoerende lijnen, wat is het hoofdonderwerp en is er een ‘sterk” punt in de foto?

In de nabewerking probeert Henk de foto wat “beter” te maken door deze hier en daar aan te passen. Dat kan het contrast zijn, de belichting, de scherpte in de foto, maar ook ongewenste deeltjes verwijderen. Soms waren die niet tijdens de opname te vermijden of kwamen ze pas bij het bewerken te voorschijn.

Het feit dat je op elk moment aan een foto kunt werken is wel aangenaam. Vroeger moest je in de DOKA doorgaan tot de foto uiteindelijk het gewenste resultaat opleverde. Nu is het dus een stuk eenvoudiger en ga je verder waar je gebleven bent.

Volgende keer weer een andere foto van een clublid.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl