Weekblad Dongen 08 juli 2021

Fotoclub Dongen online……(foto van Jan de Haan )

Vroeger werden er foto’s gemaakt mbv filmrolletjes. Dat konden zwart-wit foto’s zijn of kleurenopnames. Na het (al dan niet zelf) ontwikkelen van deze filmrolletjes kon de fotograaf in zijn DOKA (een donkere kamer) aan de slag. Via een behoorlijk bewerkelijk proces en na heel veel zwoegwerk, kwam er uiteindelijk een foto tevoorschijn.

Tegenwoordig gaat dat totaal anders: er is een andere fotocamera, er worden geen filmrolletjes meer gebruikt en bovendien is de DOKA volledig verdwenen. Nu is dat laatste eigenlijk niet erg, wat een avond werken in een ruimte met allerlei chemische troep, is zeker geen pretje en niet goed voor je gezondheid. Wat dit laatste betreft zijn we er beslist op vooruit gegaan! Nu stopt de fotograaf een schijfje in de computer of sluit zijn/haar fotocamera erop aan en alle foto’s komen in een mum van tijd tevoorschijn. Het lijkt wel goochelarij.

Maar….met alleen de foto’s op je computer ben je er nog niet. Er is een fotobewerkingsprogramma voor nodig om uiteindelijk een foto naar jouw wens via een printer te kunnen laten zien. Welke programma je gebruikt is niet zo belangrijk, maar de meesten van onze leden gebruiken Photoshop van Adobe. Een schitterend programma met ontelbare mogelijkheden. Je kunt van één foto duizend andere, steeds verschillende foto’s maken. Hierbij komt de creativiteit van de maker en het programma goed naar voren.

Deze keer een foto van Jan de Haan. Hij fotografeert al jaren en is al geruime tijd lid van onze fotoclub. Hij heeft thuis een behoorlijk archief van “analoge” foto’s, die hij (na het inscannen) digitaal kan gaan bewerken. Zijn foto met als titel “Creatief” is enorm kleurrijk en bevat velerlei vormen. Wat het precies voorstelt is minder belangrijk. We hoeven niet per se te weten wat het is. Het kijkplezier zit hem juist in die vormen en kleuren. In de bewerkingen blijven de vormen doorgaans in tact, maar de kleuren kunnen onafhankelijk van elkaar veranderen. Het is maar waar jij als fotograaf voor kiest. Je kunt je de vraag stellen of dit nog iets met fotografie te maken heeft. Voor ons is het van belang dat de basis, het uitgangspunt, een zelf gemaakte opname is. Het uiteindelijke resultaat hangt af van de creativiteit van de maker.

Ik wens jullie veel kijkplezier met deze foto van Jan.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl