Foto van de week (foto van Ad Hoogesteger)

Beste fotovrienden,

Afgelopen week werd onze vaste clubavond op woensdag ingevuld door een digitale inlevering met als thema “Architectuur”. Een keer per jaar kunnen onze leden onderwerpen aandragen, waarna er eentje uit ede grabbelton wordt gehaald. Deze keer was het een vrij algemeen onderwerp: architectuur. Het was een voor iedereen duidelijk thema, hoewel je hiermee uiteraard alle kanten op kon gaan. Er werden 19 foto’s ingeleverd, variërend van gebouwen of details ervan uit binnen- en buitenland. Ik heb voor deze rubriek gekozen voor een foto van clublid Ad Hoogesteger: de Tempel van Hatsjepsoet.

De foto is natuurlijk genomen tijdens een vakantie in dat gebied, maar er is wel een verschil tussen een “vakantiefoto” en een “foto genomen tijdens de vakantie”.

Het is een foto van een galerij van deze Egyptische tempel aan de Nijl. Ad werd geboeid door de fijne lichtinval, de schaduwwerking en het perspectief. Als je een mooie locatie hebt gevonden, is het wachten om op het juiste moment de ontspanknop in te drukken. In dit geval het net dat een inheems persoon in beeld komt en bovendien nog in de richting van de fotograaf kijkt. Bij een “vakantiefoto” zal het eerder gaan om het gebouw mooi in beeld te brengen, maar bij deze “foto gemaakt tijdens de vakantie” is er toch wel een extra dienst aan toegevoegd.

Wat extra informatie:

De Tempel van Hatsjepsoet in Egypte is zeer populair. Hatsjepsoet was één van de weinige vrouwelijke farao’s die Egypte heeft gekend. In de tempel vind je veel informatie over het mystieke Land van Poent, dat ook wel Land van Punt wordt genoemd. Dit tot nu toe onbekende land of gebied is nog steeds één van de mysteries van de Egyptenaren. Deze tempel is uitgehouwen in de bergen. De Tempel van Hatsjepsoet heet eigenlijk Deir el-Bahri. Al wordt ook vaak de naam Mortuary Temple of Hatshepsut gebruikt. De tempel stamt uit de 18de dynastie.

Als je hier bent let dan op de vele hiërogliefen. Er zijn er opvallend veel over het Land van Poent. Dit is een plek die voor wetenschappers een raadsel is. Dit land (of gebied?) wordt in diverse reisverslagen en religieuze teksten uit het Oude Egypte vermeld. Waaronder dus in de Tempel van Hatsjepsoet. Maar veel meer is er niet bekend. De Tempel van Hatsjepsoet is eigenlijk onderdeel van de beroemde Vallei de Koninginnen. Alleen zit deze aan de andere kant van de berg. En wordt hij veel bezocht. In Deir el-Bahri is ook de Dodentempel van Thoetmoses III te zien. (www.droomplekken.nl)

Wij willen Ad bedanken voor zijn inzending en hopen nog vaker een “vakantiefoto” te zien of …..een “foto gemaakt tijdens een vakantie”.

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl

Start een gesprek