Foto van de week (foto van Dick Verhoeven)

Beste fotovrienden,

Deze week laten wij jullie een foto zien van een zeer opvallend bouwwerk welke te vinden is in de buurt. Dat zou je vast niet zeggend maar toch is het zo. Een prachtig staaltje van architectuur. De ontwerper kreeg dan ook in 2012 de “Architectuurprijs BNA kring Midden-Brabant”! Waar staat dat gebouw dan hoor ik jullie al zeggen?! Kenners weten dat dit object in het centrum van Tilburg staat. Je kunt er morgen al naar toe…..

Wat zegt Dick hiervan:

Het is een sculpturaal gebouw in het centrum van Tilburg. Elke hoek van het gebouw heeft zo zijn eigen lijnen en hoeken. Deze foto tijdens de lente genomen waardoor het frisse groen mooi afsteekt tegen het donkere metselwerk. Mensen die mij zagen fotograferen gaven aan dat zij het ook een bijzonder gebouw vonden om te fotograferen.”

En we geven Dick groot gelijk, dat hij dit heeft vast gelegd. Belangstellenden hadden deze foto misschien wel herkend, want de foto hing ook op onze laatste fototentoonstelling in dorpshuis de Geubel. Het is een gebouw, dat je van meerdere kanten zou moeten gaan fotograferen, want elk aanzicht is weer anders. Dat heeft natuurlijk te maken met de vormen, de vlakken en uiteraard de lichtinval.

Nog even wat achtergrondinformatie:

“Dit paviljoen is een invulling en afronding van een 15 jaar oud stedenbouwkundig plan voor het Zwijsencluster. Beoogd is een gebouwde plastiek te ontwerpen die een opmaat is voor park en omliggende woonbuurt. Deze sculpturale metselwerkstructuur heeft vijf vloeren: een begane grond met dubbele parkeergarage en entreegebied waarop twee lofts van elk twee etages. De introverte slaapruimtes vangen licht door staande spleetramen, de extroverte woonkamers vangen het licht door grote panoramavensters. Als de grote woonkamerramen de cirkelvormige contour hadden gevolgd moesten de ramen van een veelheid van raamstijlen worden voorzien. Grote glasplaten doen echter meer recht aan de woon- en uitzichtkwaliteit. De grote uitwaaierende erkers zorgen voor maximale panoramische uitzichten en hebben het voordeel dat ze het gebruik van grote schuifpuien toestaan waardoor de gevels genereus geopend kunnen worden. De erkers draaien in een spiraal naar boven alsof ze actief op zoek zijn naar een optimale oriëntatie. (bedauxdebrouwer.nl)

Ik hoop dat deze foto en de begeleidende tekst een uitnodiging zijn om dit schitterende gebouw eens te gaan bekijken.

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl

Start een gesprek