Weekblad Dongen week 48 (2-12-2021)

Foto van de week (foto van Edzo Meerman)

Beste fotovrienden,

Deze week presenteren wij u een foto van Edzo Meerman. Hij is sinds 1979 lid van Fotoclub Dongen, dus een clublid van het eerste uur.

Hij was niet alleen een “gewoon” clublid, maar maakte ook heel wat jaren deel uit van het bestuur als penningmeester. Hij is dan ook tot erelid benoemd.

Edzo en zwart-wit foto’s horen bij elkaar. Ik geloof niet dat wij in de afgelopen jaren ook maar één kleurenfoto van hem gezien hebben. Nee, zijn voorliefde gaat echt uit naar zwart-wit. De onderwerpen die hij fotografeert hebben vooral betrekking op landschappen, maar daarnaast wil hij ook graag wat portretten schieten van blues muzikanten.

De foto die we hier zien is gemaakt in Reiderland, een voormalige gemeente in Noordoost Groningen, zijn geboortestreek overigens.

Hij mag daar graag vertoeven en alles wat hij tegenkomt en de moeite waard is, legt hij vast.

Hij zag in werkelijkheid wat lichte wandelpaden en een aantal palen in het gras staan. Een heel eenvoudig onderwerp, maar wel goed uitgewerkt. De compositie is sterk door het lijnenspel van de paden. De rij palen vormt een mooi evenwicht in de foto.

Aanvankelijk was het dus een kleurenfoto, maar binnen het programma Photoshop wordt de foto omgezet naar zwart-wit. Uiteraard werd de foto nog verder bewerkt om tot dit resultaat te komen. Hierbij moet je denken aan contrast en helderheid, maar ook aan verscherping.

Het eindproduct mag er zeker zijn. Binnen de club herkennen we aan de foto in middels al lang de maker. Dat is natuurlijk een compliment aan de fotograaf.

We hopen nog vele landschappen van Edzo te mogen zien. Misschien wel uit Groningen, maar ik denk dat het hem niet veel uitmaakt in welke streek van ons land hij fotografeert. Succes verder Edzo!

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl

Start een gesprek