Foto van de week (foto van Wim Schrier)
Beste fotovrienden,
Zoals ik vorige week al had aangekondigd zouden we deze maand nog wat fotowerk laten zien van “verborgen” clubleden. Leden waarvan we tot op heden nog geen foto’s van hadden gepubliceerd. De eerste in de rij is Wim Schrier. Hij is lid vanaf juni 2003, dus al bijna 20 jaar. Op de laatste expositie hingen er enkele foto’s van hem, waaronder deze.
De foto is gemaakt in de (oude)leerfabriek in Oisterwijk.
De Leerfabriek heeft een lang verleden en is voor altijd verbonden met Oisterwijk. De KVL heeft (inter)nationaal een groot aanzicht en heeft daarom een Rijksmonument status gekregen. Vóór de komst van de grote fabrieken, waren er in Oisterwijk tientallen kleine leerlooierijen die op ambachtelijke wijze huiden tot leer verwerkten. In het jaar 1916 werd de N.V. Lederfabriek Oisterwijk opgericht en zorgde ervoor dat de kleinere leerlooierijen verdwenen. In 1932 ontving de Lederfabriek het Koninklijk predicaat. Uiteindelijk werd de naam Koninklijke Verenigde Leder (KVL) en werkten er 1.200 arbeiders in de fabriek.
In 2000 kwam er een eind aan de KVL. Ooit de grootste leerlooierij van Europa sloot haar deuren. De gebouwen kwamen leeg te staan en werden niet tot nauwelijks onderhouden. Maar daar kwam verandering in…
In het centrum van KVL complex staat het Machinegebouw, Ketelhuis, met daarin een (uniek in Europa) stoommachine uit 1924. Het Ketelhuis is in 2011 aan de buitenzijde gerestaureerd, met dank aan het project “Mooi Brabant”. Vrijwilligers van de stichting Stoommachine Oisterwijk onderhouden en restaureren het interieur van de machinekamer, stoommachine en de draaistroomgenerator.
De foto kreeg als titel “Only memories are left behind” mee. Een zeer toepasselijke titel mogen we wel stellen. Hoewel het gebouw er nog staat heeft het intussen een totaal andere bestemming gekregen, ofschoon er nog wel enkele tastbare herinneringen aanwezig zijn. Ik denk dat de vroegere arbeiders zich ongetwijfeld aangename (maar ook mindere..) momenten kunnen herinneren. De foto illustreert dit min of meer. Vanuit een door het zonnetje verlicht raam krijgen we een kijkje in de lege ruimte van die fabriek. Wij als toeschouwers zien alleen een fraaie reflectie op de grond, maar bij die voormalige arbeiders komen ongetwijfeld allerlei beelden naar boven. Wij zien nog vaag wat contouren van deze ruimte, zowel op de muren als in het plafond. Het verval is goed te zien op de gehavende vloer en de gebroken ruiten.
Het vierkante formaat van de foto is goed gekozen; het versterkt naar mijn idee het beeld.
Fotograferen is “schrijven met licht” en Wim is hierin zeker goed geslaagd. Het binnenvallend licht vertelt ook een verhaal aan wie er voor openstaat.
Bedankt Wim voor je bijdrage. Jammer dat we er zo lang op hebben moeten wachten. Hopelijk zien we vaker een foto van jou.
Tot volgende week.
Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl