Weekblad Dongen 8 december 2022

Foto van de week (foto van Maja Becker)

Beste fotovrienden,

Deze week laten wij U een bijzondere foto zien. Een foto die namelijk op een speciale manier tot stand is gekomen, mbv camera en computer.

Het TV-programma “het perfecte plaatje” was het uitgangspunt.

Ik laat allereerst de fotografe zelf aan het woord:

Ik volg op tv het Perfecte Plaatje en daar hadden ze het over sequence-fotografie.  Dit is het maken van een serie actiefoto’s, die samengevoegd worden tot één foto.

Lijkt eenvoudiger dan dat het is, want op TV hadden ze camera’s die direct de foto’s samenvoegt en dat heb ik niet, dus dat moest achteraf in photoshop gebeuren. Dat is lastiger omdat je niet kan zien of de foto’s kloppen en goed opvolgend zijn. Het doel is om een beweging, in dit geval van een hond te laten zien.

De grootste moeilijkheid was om de hond langs mij te laten rennen en niet naar mij toe omdat je anders de beweging niet ziet.

Ik moest mij dus enigszins verstoppen en iemand anders moest hem roepen.

Camera op statief en zorgen dat de compositie, licht e.d. waar hond voorbij rent in orde is. Dit kan je instellen.

Nu is het uitproberen hoe hoog de sluitertijd moet zijn, onderwerp moet wel scherp zijn (bij hond nog wel bewogen, dit vond ik niet storend, gaf aan hoe snel hij liep) maar ook de tussenliggende tijd tussen de foto’s moet je instellen. Je maakt heel veel foto’s achter elkaar en als er te veel tijd tussen zit dan staan er maar (bijvoorbeeld) 2 honden in beeld, zeker als hij heel hard loopt.

Is de tussenliggende tijd te hoog/foto’s te snel achter elkaar gemaakt (of hond loopt te langzaam) dan heb je foto’s die over elkaar heen vallen omdat de hond zich niet voldoende verplaatst heeft. 

Aangezien ik dit niet direct in mijn camera zag heb ik veel series gemaakt en gelukkig bleek er één serie gelukt.

Tot volgende week. Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl

Start een gesprek