Weekblad Dongen 12 mei 2022

 

Foto van de week (foto van Maja Beckers)

Beste fotovrienden,

Afgelopen weekend hield FC Dongen na lange tijd weer eens haar expositie. Een behoorlijk aantal clubleden had er een serie foto’s hangen en het geheel zag er prima uit. We hadden voor het eerst gebruik gemaakt van de (expositie)borden van de Geubel. De opening werd verricht door Rob Storm, voorzitter van het rayon West-Brabant van de fotobond. Het was gezellig druk op deze avond en in het aansluitend weekend hebben we vele bezoekers mogen ontvangen. Al met al een mooi succes na zo’n lange coronatijd.

Ook na deze expositie gaan we weer door met onze rubriek Foto van de Week. Regelmatig krijgen we van de lezers positieve reacties op de wekelijkse foto met bijpassende tekst. En daar zijn we als fotoclub uiteraard heel blij mee. Deze week laten wij U een foto zien van Maja Becker. We laten haar vooraf even zelf aan het woord:

“Foto is genomen op maandag 7 maart om 7.30 uur in de ochtend bij zonsopkomst.

Ik had op betreffende weerapps gekeken voor voorspelling mist om de benodigde sfeervolle mistfoto’s te kunnen maken.

De foto is in een bloemenveld genomen met op de achtergrond een rij bomen waarachter de zon opkomt.

Om de zon in de foto tussen de bloemen te krijgen heb ik een zo laag mogelijk standpunt ingenomen. Aangezien het vochtig en zeer mistig was, is het gelukt om de gevormde dauw op stengels zichtbaar te kunnen krijgen.

Ik heb de foto tegen de zon ingenomen( dus een tegenlicht opname), wat inhoudt dat ik heel een hoge sluitertijd 1/3200 sec heb genomen en een klein diafragma f11 om zo min mogelijk licht door te laten. Anders is de foto één grote witte vlek.

Bij klein diafragma krijg je normaal gesproken wel dat landschapsfoto van voor naar achter scherp is (dus ook bomen op achtergrond), hiervoor heb ik nu mooi de mist kunnen gebruiken waardoor de bomen toch vaag zijn gebleven (sfeer die ik zocht). 

Nadat foto genomen was, is deze met het bewerkingsprogramma Photoshop omgezet naar zwart wit en verder bewerkt m.b.v filters waardoor je het bruine effect krijg en een (soort)vignet rondom.”

Het is inderdaad een hele sfeervolle foto geworden: een goede keuze van het onderwerp en een fraai toegepaste techniek. Zowel tijdens de opname als in de nabewerking. Maja is nog niet zo lang lid van onze vereniging en is volop zoekende naar onderwerpen om te fotograferen en ook naar de toe te passen (opname)technieken. De natuur biedt wat dit betreft nog volop mogelijkheden.

We hopen nog meer foto’s van haar te mogen zien en wensen haar daarbij veel inspiratie toe.

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl

Start een gesprek