Mentoraat Fred

Mentoraat Fred Joosten

Beste fotovrienden,

Vorige keer lieten wij jullie de presentatie zien van Corry van der Rijken: foto’s gaan op in de achtergrond. Deze keer presenteren we het mentoraat van Fred Joosten. Ook hij wilde graag aansluiten bij een mentor/coach ten einde zijn fotografie te verbeteren, uit te breiden of een andere dimensie eraan toevoegen.

Fred wandelt heel vaak met zijn vrouw door Dongen en fotografeert nagenoeg alles “wat los en vast zit”. Hij focust zich niet op één onderwerp, maar slokt alles op wat hij onderweg tegenkomt: stickers op ramen of lantaarnpalen, restanten cellotape op ruiten, afdrukken van wuppies, restanten posters, verf op de grond, graffiti op muren…..Je kunt het zo gek niet noemen of Fred maakt er een foto van. Op deze manier wordt zijn archief rijkelijk gevuld met “rommel”. Maar niet alleen op fotografisch gebied. Het gerucht gaat dat hij thuis ook daadwerkelijk een doos vol heeft met dit soort spul…

Hij bewerkte de foto’s binnen Photoshop en was altijd verrast naar het resultaat. Van de oorspronkelijke foto was soms nauwelijks iets meer te zien, maar de basis was wel een foto.

Hij dacht dat dit thema wel iets zou zijn voor zijn mentoraat in de hoop dat het hem verder zou brengen. Niet zozeer wat betreft het fotograferen zelf, maar meer het “vogelen” daarna; het manipuleren van de beelden via de computer.

Van een ander clublid kreeg hij een tip om een naar het werk van Kurt Schwitters te gaan kijken. Dat was een Duits kunstschilder, typograaf, publicist en dichter, die beroemd werd door zijn collages. Hij maakte gebruik van allerlei krantenknipsels van oa. advertenties (MERZ), papier, karton, kippengaas, prikkeldraad, dat hij simpelweg op straat vond.

Dat was een mooi inkoppertje, het idee voor het mentoraat was geboren! Fred benoemde het als “ spelen met artefacten volgens Kurt Schwitters”. U vraagt zich nu ongetwijfeld af wat artefacten in godshemelsnaam zijn of niet? Dat wil ik hier wel even uitleggen:

“Een artefact (Latijn: arte factum – ‘kunstmatig gemaakt’) is (in de archeologie) de benaming voor ieder verplaatsbaar object dat door de mens is vervaardigd, bewerkt en/of gebruikt. Artefacten worden meestal bij archeologische opgravingen gevonden.

Er was echter één groot verschil met Kurt Schwitters: Fred had alleen foto’s van artefacten. Hij had in zijn archief duizenden foto’s van objecten door de mens gemaakt. Hij zou die (delen van) beelden dus digitaal bij elkaar moeten brengen en er dan vervolgens een collage van gaan maken. Hij had al best veel ervaring door zijn eerder gemaakt werk, maar dit was toch wel heel iets anders.

Uiteindelijk is het hem gelukt om in de voetsporen van Kurt Schwitters te treden. Sommigen vragen zich af of dit nog wel thuis hoort bij fotografie. De een houdt ervan en de ander loopt er snel aan voorbij. In iedere geval is de bron wel fotografisch werk, maar daarnaast komt er een behoorlijke dosis creativiteit, inspiratie, techniek en vooral……..GEDULD bij kijken. Het houdt je in ieder geval van de straat Fred, hoewel…….daar liggen wel de artefacten

Fred, bedankt voor je presentatie.

Een volgende keer presenteren we het mentoraat van een ander clublid.

Ben je door dit verhaal geïnspireerd en wil je een keer komen kijken op onze vaste clubavond in de Geubel? Neem dan even contact op met Henk van Roode (henkvanroode@ziggo.nl) Kijk ook eens op onze fraai uitziende website:

www.fotoclubdongen.nl

Start een gesprek