Foto van de week (foto van Wim Schriers)

Beste fotovrienden,

Deze week laten we jullie weer eens een portret zien van Wim Schriers. Het model op de foto heeft uiteraard toestemming gegeven om deze foto te publiceren, hetgeen ook normaal is. Het is een bekende van de fotograaf, maar ze had totaal GEEN ervaring met poseren. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar meer ervaren modellen weten vaak de juiste houding aan te nemen. Maar kijkend naar de foto was dat blijkbaar geen belemmering! In de regel worden dit soort opnames in een soort studio gemaakt, welke ruim voorzien van allerlei flitsapparatuur en softboxen. Deze foto is echter “gewoon geschoten” zonder flitser, maar wel op iets meer afstand. De pose van een model blijft altijd een punt, maar Esther (de naam van het model) staat prima in beeld. Een fraaie uitsnede met het gezicht centraal in beeld. Ze kijkt ietwat schuin naar beneden en mijdt daardoor het oogcontact met de fotograaf. De huidtint is prima op deze foto. Het hoedje mag zeker niet ontbreken; er zit fraai licht in met een mooie doortekening. De zwarte achtergrond is hier goed gekozen en laat het gezicht nog beter uitkomen. Zowel Esther als Wim waren beiden zeer tevreden met het resultaat.

Voor degenen die wat meer willen weten over portretfotografie komen hier nog wat tips:

Portretfotografie tips voor beginners

  1. Geef aanwijzingen aan het model. …
  2. Experimenteer met licht en met poses. …
  3. Zacht licht is vaak flatterend. …
  4. Gebruik nabewerking. …
  5. Langere brandpuntsafstanden zijn vaak flatterender voor je model. …
  6. Kies een goede achtergrond. …
  7. Stel scherp op de ogen.

Welke instellingen voor portretfotografie?

Het belangrijkste bij portretfotografie is je diafragma. Met een groot diafragma (kleine waarde, zo tussen F 2,8 en F 4) wordt de achtergrond vaag en komt je model mooi vrij van de achtergrond. Hierdoor stuur je het oog van de kijker naar wat echt belangrijk in de foto is: de persoon.

Welke sluitertijd bij portret?

Zorg bij het oefenen van portretteren voor een relatief korte sluitertijd, zoals 1/250 sec, om er zeker van te zijn dat je geen onscherpte in het model krijgt. Als hij/zij namelijk iets beweegt (of je beweegt de camera te veel als fotograaf), dan krijg je bij een lange sluitertijd te veel onscherpte in beeld.

Bronnen: www. zoomacademy.nl/www.kamera-express.nl

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: henkvanroode@ziggo.nl

 

Start een gesprek